Volontär

Bli en del av Scandinaviens största Pride-festival

I Stockholm Pride arbetar alla från styrelse till festivalledning och festivalvolontärer ideellt. Att arbeta som volontär är en fantastiskt rolig, intensiv, utvecklande och inkluderande upplevelse som får många att komma tillbaka år efter år. Tillsammans skapar vi en trygg plats för hbtq-personer, sätter hbtq+-frågor på den politiska agendan och skapar Nordens största Pridefestival!

Observera att du måste ha fyllt 18 år innan ditt första arbetspass för att få vara volontär på Stockholm Pride. Du måste också ställa dig bakom Stockholm Prides värdegrund. Vi förväntar oss att du som är volontär arbetar (minst) fem arbetspass, och då får du en biljett som gäller hela festivalen. Varje arbetspass är 6-7 timmar. Om du inte kan arbeta fem pass så kan du ändå vara paradvolontär. Då arbetar du bara under paraden, lördag 6 augusti, och får en biljett till lördagkvällens parad-gala.

Foto: Olav Holten

Volontäruppdrag

Lite längre ner på sidan kan du läsa om alla volontäruppdrag som finns att välja på. När du hittat det som passar dig bäst – anmäl ditt intresse genom att registrera dig via ”Bli volontär!”-knappen.

Vad händer sen?
  • När du registrerat dig kommer vi att kontakta dig för ett telefonsamtal. Det gör vi för att vara säkra på att du får rätt volontäruppdrag. Det ger också dig en möjlighet att ställa frågor till oss.
  • Vi får många anmälningar och vi gör detta arbete på vår fritid, så räkna med att det kan ta upp till en månad innan vi hör av oss.
  • Under våren/sommaren kommer du att få information och inbjudningar, bland annat till en obligatorisk utbildningsdag. Utbildningen kan komma att ges ett par gånger under sommaren, men minst ett tillfälle blir i anslutning till festivalveckan.
  • Vår plan är att alla som blivit antagna ska få sitt schema senast 15 juli. (Om du anmäler dig sent kan det dock bli ett senare datum.)
  • Observera att vi inte kan garantera att du får det uppdrag du sökt, det kan till exempel redan vara fullt i den gruppen.
  • När det är dags att börja arbeta får alla volontärer kläder (två t-shirts) och ett mål mat för varje arbetspass. I volontärcaféerna finns drycker och snacks tillgängliga när du har rast.
  • Alla volontärer som arbetar fem pass får en festivalbiljett som gäller hela veckan.

Övergripande ansvarsområden

Vissa grupper arbetar med ansvarsområden som täcker hela festivalen, det gäller till exempel kommunikation, volontärsamordning och vår ledningscentral.

Övergripande – första hjälpen

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär i Första hjälpen-gruppen tar du hand om våra volontärer. Du finns där som ett stöd, ser till att påminna om att alla ska ta hand om sig och till exempel komma ihåg att ta pauser, äta och dricka. Du är också den som assisterar med enklare första hjälpen om det behövs. För att jobba i denna grupp behöver du ha erfarenhet och ha dokumenterad första hjälpen-utbildning.

Övergripande – kassakontoret

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär på Kassakontoret hanterar du våra biljetter. Du är behjälplig vid de redovisningar som våra kassavolontärer gör och assisterar i enkla administrativa uppgifter kopplade till ekonomi och försäljning. Kassakontoret är placerat vid Pride Park.

Övergripande – ledningscentral (LC)

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär på ledningscentralen (LC) är du antingen en operatör eller en adminvolontär. Du är en del av sambandet mellan festivalens alla olika delar. Du måste kunna hålla många bollar i luften samtidigt och vara stresstålig för att passa i denna grupp. Om du vill vara spindel i nätet och få en bra överblick på allt som händer i festivalen, då är det i denna grupp du ska vara.

Övergripande – kommunikation

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär i denna grupp hjälper du de som är ansvariga för vår kommunikation att hantera Stockholm Prides hemsida och sociala medier, du är även behjälplig med att hantera media under festivalen, att ta bilder och att finnas tillhands i övriga kommunikations sammanhang. För vissa uppdrag inom denna grupp krävs tidigare erfarenhet.

Övergripande – volontärsamordning

När: Detta uppdrag sträcker sig under en längre period än bara festivalveckan.
Som volontär i gruppen Volontärsamordnare hjälper du våra volontärer med allt möjligt för att deras arbete med Stockholm Pride ska gå så bra som möjligt och dessutom vara trevligt. Volontärsamordnare gör allt från att innan festivalen svara på frågor om uppdrag och arbetsförhållanden, till att se till att alla får arbetskläder, passerkort och annat som de behöver.

Uppdrag inom service

Vissa grupper ger service på flera av festivalens områden. Det gäller till exempel de som ansvarar för biljettkassor, besöksservice och teknik.

Service – teknik

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär i gruppen Teknik ser man till att alla som behöver internet har tillgång till det, det vill säga man bygger ett stort nätverk i Pride Park och hjälper volontärer och andra att få åtkomst till detta. Det kan handla om att se till att kassaregister och kortläsare har den uppkoppling de behöver och att hjälpa föreläsare med projektorer och datorer.

Service – utställarservice

När: 31 juli-9 augusti.
Som volontär i gruppen Utställarservice tar du hand om våra utställare. Utställare är företag, organisationer och myndigheter som hyr tält eller liknande på något av festivalens områden för att presentera sig och sin verksamhet. Hit hör också Stockholm Prides partners, som stöder verksamheten ekonomiskt. Arbetet innefattar allt från att svara på frågor till att försöka lösa olika praktiska saker för utställarna.

I denna grupp är det bra om du är lösningsfokuserad och social.

Service – kassa

När: 31 juli-9 augusti.
I gruppen Kassa jobbar du i någon av våra biljettkassor, antingen i Pride Park eller på Pride House. Du säljer framför allt biljetter, men det kan också bli aktuellt att sälja andra saker för Stockholm Prides räkning. I kassorna kvitterar besökare in förköpta biljetter mot band. För detta uppdrag är det bra, men inte nödvändigt, med kassavana. Det viktigaste är att du är serviceinriktad. Stundtals kan det vara högt tryck vilket gör att det också är bra om du är stresstålig.

Service – transport

När: 31 juli-9 augusti.
Som volontär i gruppen Transport kör du artister, volontärer och olika saker som behöver flyttas mellan olika platser i Stockholm. Du bör känna dig bekväm med att köra i Stockholms innerstad och även med att köra lite större bilar. Det är också en fördel om du inte har problem med ryggen eller liknande eftersom det kan förekomma att du måste hjälpa till att bära saker för att packa bilen. För att arbeta i denna grupp krävs att du har B-körkort.

Service – besöksservice

När: 31 juli-9 augusti.
Till Besöksservice, som finns både i Pride Park och i Pride House, vänder sig besökare med alla möjliga frågor om festivalen. För att kunna arbeta i denna grupp är det viktigt att du inte är rädd för att prata med människor och att du har ett lugnt bemötande.

Uppdrag i Pride Park

Pride Park är Stockholm Prides stora festområde, med scener, barer, organisationer, företag, myndigheter m.m. och massor med folk som firar Pride. Dessa volontäruppdrag utförs framför allt i Pride Park.

Pride Park – entrévärd

När: 27 juli-9 augusti.
Alla våra besökare är förstås välkomna in på festivalområdet, men vi har också områden dit inte alla får komma, till exempel vårt volontärområde. Som entrévärd ser du till att bara rätt personer kommer in på våra olika områden. Detta görs genom att vara placerad vid en entré eller grind. I denna grupp förekommer radio-kommunikation vilket du får utbildning i.

Pride Park – aktivitetsvärd

När: 3-6 augusti.
Detta är uppdraget för dig som vill bidra till att göra besöket i Pride Park lite extra roligt för våra besökare och se till att alla aktiviteter fungerar som de ska. Det kan till exempel handla om att hjälpa de som vill testa hur länge de kan sitta kvar på vår mekaniska rodeo-tjur. Som volontär i denna grupp bör du vara serviceinriktad och inte rädd för att stå i centrum.

Kinkykvarteret – volontär

När: 1-7 augusti.
För att vara volontär inom Kinkykvarteret behöver du känna till och vara bekväm att prata om BDSM och fetischism. Till Kinkykvarteret hittar vi oftast volontärer i någon av de föreningar som tillhör Stockholms kinky-scen men alla som är intresserade är varmt välkomna att söka. Som volontär i Kinkykvarteret kan du ha olika arbetsuppgifter: entré, trygghetsgrupp, servicevärd, etablering/avetablering eller teknik.

Utöver dessa volontäruppdrag behövs i Kinkykvarteret också ett flertal medlemmar från medverkande föreningar för att förevisa och demonstrera olika praktiker och yttringar inom BDSM och fetischism. Om du är intresserad av dessa uppgifter mailar du direkt till [email protected] så får du mer information.

Pride Park – etablering och av-etablering

När: 27 juli-3 augusti samt 7-9 augusti.
Som volontär i denna grupp är du med och bygger Pride Park dagarna innan den öppnar och nedmonterar den efter att festivalen är slut. För volontärer i denna grupp kan det ibland bli aktuellt med tunga lyft.

Detta är det perfekta uppdraget för dig som vill ha många lediga dagar medan festivalen pågår!

Pride Park – scenkamera

När: 2-7 augusti.
Om du ingår i denna grupp sköter du en kamera på scenen så att det blir fina bilder på Pride Parks stora tv-skärmar. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus och kunna bära tungt.

Pride Park – materialbod

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär i denna grupp ser du till att förse alla med det som behöver från vår materialbod där vi förvarar verktyg och allt annat som behövs för att göra en festival. De som arbetar här måste vara duktiga på att hålla ordning och kunna bemöta alla på ett trevligt sätt.

Pride Park – volontärcafét

När: 27 juli-9 augusti.
Som volontär på volontärcafét serverar du andra volontärer kalla och varma drycker, snacks och annat gott och ser till att volontärområdet är städat och trevligt. Det kan också bli aktuellt att vara behjälplig med hanteringen av volontärernas mat.

Pride Park – parkservice

När: 1-7 augusti.
Som volontär i parkservice arbetar du för att våra besökare ska få en fantastisk festivalupplevelse i Pride Park! Under festivalen ser parkservice till att Pride Park är rent och fint för våra besökare och att alla bord och sittbänkar står på rätt plats. Det handlar också om att kunna hjälpa till där det behövs vilket gör att man ibland kan få andra uppgifter.

Som volontär på parkservice behöver man kunna bära tungt ibland och eftersom vi arbetar före, under och efter Pride Parks öppettider blir det ibland extra sena kvällar.

Pride Park – scendike

När: 2-6 augusti.
Från scendiket ser du till att besökare sköter sig och till exempel inte klättrar upp på scenen. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus.

Pride Park – scenhumpare

När: 2-7 augusti.
Humpare ser till att rätt saker finns på scenen. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus och ibland bära tungt.

Pride Park – artistservice

När: 3-6 augusti.
Som volontär i gruppen Artistservice ser du till att våra artister får den service de behöver. Det kan handla om allt från att hälsa dem välkomna när de kommer till att hämta mat och dryck och att sedan städa logen efter att de åkt.

Pride Ung/Pride Kids

Pride Ung är Stockholm Prides verksamhetsområde för besökare i åldern 13-25 år. I år kommer Pride Ung att anordna aktiviteter både i Pride Park och på andra platser. Pride Kids är ett verksamhetsområde dit Stockholm Pride välkomnar föräldrar med barn under 13 år. Även Pride Kids kommer att finnas såväl i Pride Park som på andra platser.

Pride Ung/Pride Kids – Pride Ung/Pride Kids-värd

När: 1-7 augusti.
Som volontär i Pride Ung är du med och anordnar en mötesplats för hbtq+-ungdomar i åldern 13-25 år. Under festivalen kommer olika aktiviteter som pyssel, workshops och föreläsningar att stå på schemat. Pride Ung söker dig som vill engagera dig för våra ungdomar och tillsammans skapa ett skönt häng i en del av Pridecommunityt.

Vi vill att även de som är under 13 år ska få en bra festivalupplevelse. Därför behöver vi volontärer som fixar aktiviteter för dessa. Det kan vara pyssel och andra aktiviteter men framförallt behöver de en plats där det går att komma undan lite.

Observera att Stockholm Pride kan komma att begära ett utdrag ur polisens register från de som ska arbeta med barn eller ungdomar under festivalen.

Uppdrag i Pride House

Pride House är festivalens centrum för debatter och seminarier. Dit kommer besökare för att vidga sina vyer, öka sina kunskaper och stärka sin aktivism.

Pride House – seminarievärd

När: Dagtid 1-5 augusti.
Som seminarievärd ansvarar du för att ta emot och assistera arrangörer och medverkande och ser till att de får bästa möjliga förutsättningar att genomföra sin programpunkt. Du svarar på frågor från besökare och utför biljettkontroller och in- och utsläpp till Pride House programpunkter.

Uppdrag i Pride Parade

Stockholm Prides parad – festivalveckans höjdpunkt och Nordens största enskilda evenemang. Vår stora manifestation för rättigheter och kärlek som fyller Stockholms gator med hundratusentals människor. Här behövs många volontärer, så de flesta får räkna med ett parad-arbetspass, även om de framför allt arbetar någon annanstans inom festivalen.

Volontär för en enda dag

Till paraden söker vi också dig som bara vill arbeta en dag, men ändå få en oförglömlig upplevelse. Ta chansen att uppleva folkfesten, musiken, stämningen och stoltheten på riktigt nära håll (och få en biljett till Pride Park för lördagkvällens paradgala)!

Paradvolontär

När: Heldag lördag 6 augusti.
Kan med fördel kombineras med andra volontäruppdrag. Din uppgift som volontär längs paradvägen är att förbereda inför paraden, hantera åskådare och se till att paraden har fri väg. I vårt startområde är uppgifterna allt från att checka in ekipage till att se till att de kommer på rätt plats. När paraden passerat den plats där du står avslutas dagen med att samla ihop allt material, avspärrnings-staket och -band. Som volontär spenderar man paraddagen mitt i glädjens och händelsernas centrum och får gott om tid att njuta av den fantastiska stämningen!

Paradsjukvård

När: Heldag lördag 6 augusti.
Kan med fördel kombineras med andra volontäruppdrag.
Som paradsjukvårdare är du paradvolontärernas sjukvårdsresurs för att snabbt kunna ta hand om eventuella skador om olyckan skulle vara framme. Omhändertagande av lättare skador eller besvär och bedömningar av behov av ytterligare vård hos annan instans, exempelvis vårdcentral eller sjukhus, ingår också i uppdraget. Våra paradsjukvårdare jobbar i team om 2-4 så om du är ny inom evenemangsjukvård är detta en ypperlig chans att lära dig från erfarna kollegor.