Foto: Tim Bieler

FAQ

Här kan du läsa de vanligaste frågorna och svaren för Stockholm Pride – föreningen, festivalen och annat runt organisationen. Hittar du inte svaret på din fråga här är du välkommen att kontakta oss via sociala medier, så återkommer vi med svar!

Frågor om sommarfestivalen

När är pridefestivalen i Stockholm?  

År 2024 äger festivalen rum 29 juli till 3 augusti.

Vart kan jag köpa/hämta ut biljetter?

Biljetter kan både köpas och hämtas ut i såväl Pride Park som Pride House. Om du gjort ett förköp visar du upp biljettens qr-kod och får ett entréband att bära runt handleden. Dessa band måste hämtas ut personligen.

Observera att om du väljer att betala i någon av Stockholm Prides kassor tillkommer en avgift på 35 kronor. Köp därför gärna i biljettshoppen på nätet.

Vad kostar biljetter till Stockholm Pride festivalen?

För hela veckan kostar en biljett med fullpris 900 kr och reducerat pris 650 kr (för de som är 15-26 år, studenter, 65+, inklusive personer med intyg för förmånstagare som skrivs ut från Försäkringskassan).

För en dag i Pride Park (ons-lör) kostar en biljett med fullpris 450 kr och reducerat pris 300 kr (för de som är 15-26 år, studenter, 65+, inklusive personer med intyg för förmånstagare som skrivs ut från Försäkringskassan).

Pride House har fri entré.

Hur ser tillgängligheten ut?

Pride Park ligger på en idrottsplats. En del av markytan är täckt av ett relativt slätt golv. Vid golvets kanter finns lister som underlättar för rullstolar. Övrig yta på planen är täckt av konstgräs. Pride Parks serveringar liksom utställartälten (med företag, myndigheter och organisationer) har golv.

Permobiler måste framföras med låg fart då det under konstgräset finns kylslingor som är känsliga för större påfrestningar. Kablar och liknande som är draget på marken har kabelrännor som går att åka över.

Ett antal handikapptoaletter finns i Pride Park. Koder till deras lås får man hos besöksservice, som finns både inne i Pride Park och utanför, vid biljettkassorna.

Vad gäller angående väskor?

Stockholm Pride omfattas av polisens beslut om totalt väskförbud. Det innebär att inga väskor får medtagas in i Pride Park eller på Pride House/Fair. Du kan läsa mer om detta på vår informationssida.

Varför höjde ni priserna på biljetterna 2023?

Biljettpriserna för festivalen har gått upp och ned under de år som festivalen anordnats, men vi har faktiskt inte höjt priserna sedan 2012. Inför jubileumsfestivalen höjde vi priserna, både för att möta de utgifter vi har, men också för att kunna anordna en bättre och roligare festival.

Kommer det finnas dagsbiljetter?

Självklart kommer det finna dagsbiljetter! Försäljningen av dagsbiljetter börjar närmare festivalen, vanligen någon vecka innan festivalen startar.

Vart kan jag köpa DogTag?

Vi kommer inte längre sälja DogTags, 2023 var det sista året med DogTag i samband med jubileumsfestivalen.

Vad gäller kring ledsagare?

Ledsagare är självklart välkomna in i Pride Park och i Pride House. Besökare med behov av ledsagning får, liksom hos många andra arrangörer, ta med sig ledsagare utan extra kostnad förutsatt att ledsagaren visar upp ett myndighetsintyg.

Vad får jag inte ta med mig in i Pride Park?

Du får inte ta med dig egen mat eller dryck, det går bra att ha med sig en tom vattenflaska i plast. Det finns vattenkranar att fylla på sin flaska gratis i Pride Park. Det är även okej att ta med paraply men du får inte använda det framför stora scenen, eftersom det skymmer sikten för de som står bakom dig.

Det är inte heller tillåtet att ha med sig följande saker:

  • Vapen
  • Vassa eller stickande föremål
  • Glasflaskor
  • Alkohol
  • Droger
  • Skyltar och banderoller 
  • Husdjur (Servicehund/ledarhund är undantagna och får följa med in)

Vad gäller angående väskförbudet inför festivalen 2024?

Det är inte tillåtet att ta med väskor in på Pride Park och House. Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på områdena. Undantag får också göras för personer med barn som har behov av skötväska. Väskor som är tillåtna kommer noggrant kontrolleras innan besökaren ges tillträde till tillställningen.

Vi följer polisens riktlinjer, för mer info läs här: https://polisen.se/lagar-och-regler/vaskforbud-pa-storre-evenemang/

Får man ta med sig hund in i parken?

För allas trevnad i parken får hundar inte följa med. Undantag gäller så klart ledar/servicehund, de är tillåtna att ta med in på området.

Hur ser säkerheten ut I årets festival?

Utan att gå in på detaljer kan vi berätta följande om säkerhetsarbetet på Stockholm Pride:

Omvärlden påverkar oss precis som den påverkar alla, och vi anpassar oss efter den rådande situationen. Under de 25 år vi bedrivit festival har ett nära samarbete med polisen, Säpo och Stockholms stads säkerhetsavdelning m.fl. legat till grund för hur vi jobbar med säkerheten, och så är det även idag. Alla resurser planeras utifrån de hotbildsanalyser som arbetas fram hos oss, och hos dem vi samverkar med.  Vi lämnar inte ut detaljerade beskrivningar om säkerhetsorganisationens utformning, men den är som tidigare sagts uppbyggd för att möta de dagsaktuella förhållanden som råder.

Vad är åldersgränserna för Paraden och Park? Får barn vara med?

Festivalen Stockholm Pride är till för alla, och det inkluderar självklart även barn och familjer. När det gäller Pride Park är vår policy att barn under 15 år ska medfölja en ansvarig vuxen (över 18 år) med giltig biljett, och barnet går då in gratis i parken. Barnbiljetten ska alltid innehålla mobilnummer till ansvarig vuxen person. Från 15 års ålder kan man köpa ungdomsbiljett och kommer då in själv i parken.

Dessutom ska barn under 13 år använda hörselkåpor om de befinner sig i ljudkonen från scenen för att skydda hörseln.

Jag vill vara volontär, hur gör jag?

Du kan läsa om att bli volontär, vilka volontärsområden som finns och anmäla dig på vår volontärssida.

För vidare frågor gällande engagemang och volontärsarbete kan du mejla [email protected] 

Jag är samarbetspartner/community-aktör/artist och önskar medverka vid något av era evenemang, hur gör jag?

Anmälningsformulär finner du på festivalens sidor, där de publiceras under den tid anmälan är öppen. Har du frågor eller funderingar kring medverkan i festivalen, vänligen kontakta oss på [email protected] så återkommer vi till dig.

Jag och min organisation vill vara partners för att stödja Stockholm Pride, hur gör vi?

Vi erbjuder flera spännande former av samarbeten under 2023. Du kan läsa mer om de på vår partnersida. Kontakta [email protected] för ytterligare information. 

Jag har en fråga gällande medverkandet av en viss person/politisk grupp/annan specifik grupp

Föreningen Stockholm Pride är politiskt och religiöst obundet, och vi ämnar att alltid möta alla som vi själva vill bli bemötta – inkluderande och accepterande. Med detta sagt så tar vi ställning mot de som inte delar eller respekterar vår värdegrund.

Under planeringen inför varje festival tas detta i hänsyn, och vi överväger omsorgsfullt vilka som kommer, eller inte kommer, att vara en del av våra plattformar.

Följande tre kriterier gäller för att ett politisk parti ska kunna delta i Stockholm Pride:

  1. Partiet ska ha mandat i kommunfullmäktige i Stockholm stad eller i Sveriges Riksdag
  2. Partiet ska skriva under på Stockholm Prides värdegrund
  3. Partiet ska aktivt arbeta för reformer som är positiva för hbtq+ communityt

För mer information, vänligen kontakta [email protected], så återkommer vi till dig!

Finns det bra boende nära festivalen?

Föreningen Stockholm Pride kan rekommendera Nordic Choice Hotels, som har hotell nära både Park och House.

Kan Stockholm Pride arrangera boende till volontärer?

Tyvärr kan vi inte göra det. Vi kan bara rekommendera hotell i närheten.

Frågor om föreningen

Hur har organisationen Stockholm Pride påverkats av pandemin? Vad händer med er ekonomi? 

Föreningen Stockholm Pride har påverkats märkbart både när det gäller vår volontärstyrka och vår ekonomi. Våra intäkter är i huvudsak kopplade till sommarfestivalen, men vi har under många år byggt upp en viss ekonomisk stabilitet för att stå redo att hantera situationer som denna.  

Hur ser föreningens styrelsen och festivalledningen ut just nu?

Styrelsen väljs ut på årsmötet. Nuvarande styrelse och ledning kan du se här.

Övriga frågor

Vi driver politiska frågor, kan vi få stöd från Stockholm Pride?

Stockholm Pride är till för dem som känner sig delaktiga i och respekterar den kultur som har sina rötter i homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queerapersoners och intersexpersoners liv. I övrigt är Stockholm Pride är partipolitiskt och religiöst obundet.

Min organisation/mitt företag skulle vilja att Stockholm Pride delade något i sina kanaler, går det?

Stockholm Pride annonserar eller delar inte material på våra kanaler (sociala medier, hemsida osv.) kring andra organisationer eller företag. Detta är reserverat för de företag och organisationer som är våra partners. I våra olika partnerskap ingår synlighet i våra kanaler, och är du och din organisation/ditt företag intresserade av att synas tillsammans med oss så är ni mer än välkomna att läsa mer här, och kontakta [email protected] för mer information kring partnerskap och synlighet.