Tema: Dags att bekänna färg

Stockholm Pride 2022 1-7 augusti

Årets tema: Dags att bekänna färg

Nu är tiden att ta ställning och våga vara obekväm, att sprida glädje och kärlek, att resa sig upp och stå stolta tillsammans. Det är dags att bekänna färg.

Det är dags att vi blir en enad HBTQ-rörelse, med mängder av allierade, för allas rätt till kärlek, sin sanna identitet och att leva det liv en vill leva. För att nå dit krävs ökade rättigheter, uppdaterad lagstiftning, och ett öppet, inkluderande, samhälle. Vi är inte där än, men tillsammans kan vi utmana rådande normer och göra skillnad.

I Europa finns just nu en enorm oro, och situationen för många HBTQ-personer är mycket svår. I Sydamerika mister hundratals transpersoner livet varje år, enbart för att de är just transpersoner. I USA:s delstater klubbas lag efter lag, likt de i Polen och Ungern, som tar oss decennier bakåt i tiden och inskränker rättigheter som länge setts som självklara. Bakslag legitimerar bakslag i vår globala värld, men tack och lov föder även framsteg nya framsteg. Det är dags att bekänna färg och stå i solidaritet med HBTQ-personer världen över och låta deras röster höras.

Bakslag sker tyvärr även här i Sverige. Framsteg skapas ofta i det lilla, och sprider sig som en regnbåge breder ut sig när solen tittar fram. Vad innebär att bekänna färg för dig? Hur kan du göra en insats som medmänniska, eller öka din kunskap? Hur kan ditt kontor, eller din butik, bekänna färg? Din chef? Eller du som själv är ledare? Vad händer när din idrottsförening tar ställning? Vilka är just era centrala frågor?

Vi uppmanar alla som vill vara en del av årets festival att bekänna färg och skapa den kanske mest färgsprakande festivalen någonsin tillsammans med oss. Låt temat genomsyra era aktiviteter i Pride City, Pride Ung, och Pride Park, ert ekipage i Pride Parade, och seminarier i Pride House –  låt oss lysa upp hela Stockholm i regnbågens alla härliga färger!

Kontakta oss gärna via [email protected] om ni önskar mer information om årets tema och hur ni kan använda det i er verksamhet. 

En vägg på Clarion Hotel Stockholm är täckt utav en färgglad reklamskylt för Pride House. Till vänster syns en regnbågsfärgad skylt "room for all"
Pride House 2019 på Clarion

Pride House

I Pride House värnar vi om det demokratiska samtalet och vikten att mötas, reflektera bakåt och blicka framåt. Stockholm Pride är en plattform där organisationer, föreningar, företag, politiska partier och individer kan mötas och utbyta erfarenheter och prata om frågor och utmaningar för HBTQ-communityt just nu. Här hittar du också workshops, författarsamtal och debatter.

Pride House 2022 hoppas vi blir som vanligt. Plats är ännu inte bestämd. Vill du delta som arrangör kan du göra en intresseanmälan nedan.

Pride House invigs måndag 1 augusti och pågår hela veckan.

Pride Park

I Pride Park har vi fantastiska artister, utställare, restauranger och barer för musik och fest varje kväll mellan onsdag 3 augusti och lördag 6 augusti. Våra populära aktiviteter återkommer runt om i parken!

Som vanligt erbjuds det mat och dryck från flera av världens hörn, uppträdanden och artister. I Pride Park finner du även Kinkykvarteret.

Foto: Nils Carmel
En gata täckt utav en stor pride flagga med publik och Stockholms stadshus i bakgrunden
Foto: Olav Holten

Pride Parade

Pride Parade i Stockholm är Skandinaviens största Prideparad med ca 50 000 deltagare och
500 000 i publiken. Det är en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek för mänskliga rättigheter och en demonstration för allas rätt att älska och vara den de vill.

Paraden tågar genom centrala Stockholm lördag 6 augusti.

Vill du delta som en grupp?

Grupper och fordon som önskar delta i paraden behöver anmäla sig innan. Anmälan för Pride Parade sker via länken nedan. Anmälningsavgiften för fordon är 2 000 kr och sista anmälningsdag är fredag 22/7 kl. 24:00.

Pride Ung / Pride Kids

Pride Ung är till för alla ungdomar 13-25 år och erbjuder en mötesplats med spännande programpunkter där du som HBTQIA-ungdom kan träffas. Nytt för i år är att vi även kommer att anordna en del av Pride Ung som riktar sig till hela familjen, gammal som ung. Pride Ung kommer att finnas på Pride House, Pride Park och Lava. Pride Kids är ett verksamhetsområde dit Stockholm Pride välkomnar föräldrar med barn under 13 år. Även Pride Kids kommer att finnas såväl i Pride Park som på andra platser.

Pride Ung söker nu organisationer och eller personer som vill vara med och bidra till programinnehållet. Alla idéer och tankar är välkomna. Målet är att tillsammans skapa ett skönt häng för våra ungdomar i Pride. Vi söker även volontärer! Anmäl ditt intresse om du är en av de som kan tänka dig till att delta med ditt engagemang för genomförandet av Stockholm Pride.

Foto: Frida Harenvall
Foto: Thomas Persson

Pride City

Pride City är allt som händer runt om i Stockholm under festivalen. Utställningar, fester, stadsvandringar, sportevenemang och mycket mer.

Vill du arrangera något under Stockholm Pride? Anmäl ditt intresse så hör vi av oss.

Volontär

I Stockholm Pride arbetar alla från styrelse till festivalledning och festivalvolontärer ideellt. Att arbeta som volontär är en fantastiskt rolig, intensiv, utvecklande och inkluderande upplevelse som får många att komma tillbaka år efter år. Tillsammans skapar vi en trygg plats för hbtq-personer, sätter hbtq+-frågor på den politiska agendan och skapar Nordens största Pridefestival!

Volontärer på Pride House. Foto: Thomas Persson

Partners

Platinum partners

Nordic Choice Hotel Logo

Silver partners

Nordea logotyp
Familjs Jurist logotyp

Bronze partners

Junglemap logga

Supporters

Blocket pride logo