SOLIDARITETSFONDEN

I Sverige tar vi det nu för tiden för givet att få ha en fri och accepterad pridefestival. Så är det inte på andra håll i världen! Stockholm Prides internationella solidaritetsfond stödjer pridefiranden i andra länder

En av pridefestivalernas bärande idéer är att ta plats i det offentliga rummet och därmed synliggöra det som anses vara viktigt för hbtq-personer på alla platser där pridefestivaler firas. Motståndet och möjligheterna att kunna genomföra en festival kan dock se olika ut på olika platser i världen.

Om solidaritetsfonden

Stockholm Pride har sedan flera år tillbaka ett solidaritetsarbete för att stödja pridefestivaler utanför Sverige som själva inte har möjlighet att genomföra sitt firande, eller andra aktiviteter, utan ekonomiskt eller politiskt stöd. Pengar till ändamålet samlas i Stockholm Prides internationella solidaritetsfond.

Till denna fond har vi genom åren avsatt vissa specificerade intäkter, till exempel pengar som kommer från försäljning av skivor med årets pridelåt, försäljning av bildrättigheter, pant på PET-flaskor eller särskilda insamlingsaktiviteter och gåvor under festivalen. Den som vill ge ett bidrag kan också göra detta genom en insättning på Solidaritetsfondens bankgiro 303-0996.

Pristagare

Under 2008 och 2009 skänktes pengarna från den internationella solidaritetsfonden till Warszawa Pride. Detta var ett sätt att stödja Warszawa i satsningen på värdskapet för EuroPride 2010. Genom att Warszawa valdes till värd för 2010 års EuroPride gjordes en första inbrytning för en stor internationell pridefestival i det forna Östeuropa, där situationen på många ställen fortfarande är mycket svår för hbtq-personer.

Stockholm Prides insamling under 2010 gick till Zagreb Pride. Zagreb Pride är en relativt liten pridefestival som organiseras årligen sedan år 2002. Även om det existerar rättsliga skydd i Kroatien, är verkligheten en annan för hbtq-personer där än i Sverige. Prideparaden, bestående av ungefär 500 deltagare, brukar genomföras under polisskydd. Trots detta inträffar det attacker och våld mot de deltagande varje år. Genom att stödja Zagreb Pride fortsätter vi att stödja pridefestivaler i det forna Östblocket.

Stödet till Zagreb Pride gavs förutom i form av pengar också i form av politiskt stöd från oss och andra.

2011 var fondens huvudmottagare S:t Petersburgs Queerfestival.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska