Vi i Stockholm Pride välkomnar lagförslaget om att låta människor bestämma över sin egen juridiska könstillhörighet.

Den nuvarande könstillhörighetslagen kom 1972 och vi håller med om att den behöver uppdateras. Vi hoppas att lagförslaget kommer att gå igenom, något som skulle göra att en människa inte behöver genomgå hormonbehandling och/eller operation för att få ha den juridiska könstillhörighet den identifierar sig med.

– Vi hoppas att detta leder till att samhället slutar att koppla ihop könsidentitet med hur en människas kropp ser ut och att transpersoner ska slippa få frågor om vilken behandling de genomgått och hur deras könsorgan ser ut, något som tyvärr är vanligt idag. Vi hoppas att detta leder till ett samhälle där en människas könstillhörighet definieras av henom själv och inte av stat eller av människor runt omkring henom som tar sig den rätten, säger Britta Davidsohn, vice ordförande för Stockholm Pride.

Lagförslaget kommer att läggas fram under våren 2018 och beräknas att träda i kraft under hösten 2018.

– Vi hoppas att West Pride och vi, som gemensamma värdar för EuroPride 2018, kommer att kunna stå stolta i att vi i Sverige kommer att få en lagstiftning som ger varje människa rätten att själv definiera sin könsidentitet, säger Britta Davidsohn.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska