Den 9 juni inleds årets Järvavecka på Spånga IP i Stockholmsförorten Järva. I år har organisationen bakom Järvaveckan, The Global Village, tagit ett extra krafttag för att lyfta hbtq-frågor genom ett samarbete med EuroPride. Syftet är att det långsiktiga samarbetet ska främja hbtq-personers livssituation, inte minst i förorten.

Samarbetet mellan Järvaveckan och EuroPride kommer under årets Järvavecka resultera i flera aktiviteter. Förutom att Prideflaggan kommer att vara rest under hela Järvaveckan kommer West Prides ordförande Tasso Stafilidis medverka i en panel på stora scenen lördag 9 juni för att representera HBTQ-frågor och pjäsen Kärlekens pris kommer att spelas upp den 10 juni. Efter föreställningen finns det möjlighet till samtal där frågor från föreställningen lyfts som vikten av inkludering, arbete mot fördomar och respektfullt bemötande.

– EuroPride, West Pride och Stockholm Pride arbetar för att stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter. Vi vill synliggöra hbtq-personer i samhället och Järvaveckan är ett bra tillfälle att göra det på och ge hbtq-personer plats i det offentliga rummet, säger Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride.

Samarbetet kommer även vara synligt efter Järvaveckans slut då det under Järva Filmfestival som är i början på augusti kommer det visas en HBTQ-synliggörande film med efterföljande samtal tillsammans med Pride.

– Många som bor i förorterna kommer från länder där de här frågorna är svåra. EuroPrides närvaro under Järvaveckan är viktig då den ger människor som inte ofta kommer i kontakt med hbtq-personer att tala med dem istället för om dem. Människors okunskap och fördomar, att man inte träffar hbtq-personer, förstärker fördomarna. Därför är de här mötena så viktiga. Det är också viktigt för The Global Village att visa sitt stöd gentemot hbtq-personer, säger Ahmed Abdirahman, ordförande The Global Village och grundare av Järvaveckan.

Om pjäsen Kärlekens pris

Kärlekens pris är en föreställning med berättelser som baseras på vittnesmål om hur svårt det fortfarande är att öppet manifestera sin sexuella läggning och könsidentitet, såväl i Sverige som i världen. Skådespelaren, författaren och tidigare riksdagsledamoten Tasso Stafilidis tar oss med på en resa där öppenheten kan vara en balansgång på en skör tråd mellan liv och död. Föreställningen ramas in med sånger av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij.

Om Järvaveckan

Järvaveckan syftar till att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Genom att bjuda in partiledarna från samtliga riksdagspartier och samhällsaktörer från många olika branscher, bidrar Järvaveckan till att öka förutsättningar för boende att engagera sig i politiken, delta i samhället och sätta sina prioriterade frågor på den politiska agendan. I år medverkar omkring 130 aktörer genom seminarieprogram och utställartält. Järvaveckan anordnas på Spånga IP i Stockholmsstadsdelen Tensta. Festivalen håll mellan den 9-17 juni, 15.00-20.00. Ta del av årets program, och läs mer på www.jarvaveckan.se.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska