Stockholm Pride har beslutat att stötta Mozaika, Rigas hbtq-organisation, med €4 000 (ca 41 000 SEK) för deras genomförande av Baltic Pride som arrangeras 4-10 juni i år. Pengarna tas ur Stockholm Prides solidaritetsfond vars syfte är att stödja Pridefestivaler på mer utsatta platser.

– Stockholm Pride vill aktivt ta del i den globala Priderörelsen. Mozaikas arbete är oerhört viktigt och vi är stolta att kunna stötta dem i deras genomförande av Baltic Pride, säger Britta Davidsohn, ordförande Stockholm Pride.

Enligt den senaste rapporten från ILGA-Europes Regnsbågskarta och Regnbågs-index som släpptes 14 maj 2018, där man kartlägger hbtq-personers rättigheter, ligger Lettland längst ner på listan med ett oroväckande antal av bara 16 % uppfyllda.

Det är inte bara det lägsta inom EU utan också bara 5% mer än i Ryssland. För närvarande är den rättsliga situationen för hbtq-personer i Lettland mycket närmare situationen i Ryssland och Vitryssland än den i Västeuropa.

Detta är en extremt oroväckande tendens, särskilt i kombination med den senaste slutsatsen från CIVICUS monitor där det tydligt framkommer att det offentliga rummet i Lettland under de senaste två åren har ”avsiktligt” begränsats. Som ett resultat av detta har CIVICUS-monitorn nedgraderat Lettland till en ”förminskad” demokrati då det civila samhällets rum försämras och så även respekten för de grundläggande friheterna för hbtq-personer i landet.

– I en sådan kritisk situation för demokratin och de mänskliga rättigheterna är det extra viktigt att upprätthålla åsiktsfriheten och att marschera på gatorna med stolthet! Baltic Pride 2018 i Riga kommer att samla alla de som känner sig hotade av denna dramatiska nedgång av de mänskliga rättigheterna och demokratin i Lettland. Allt stöd för Baltic Pride vid denna tidpunkt är absolut nödvändigt! Vi välkomnar och tackar Stockholm Pride för de står bredvid oss i Solidaritet! Att ha allierade och vänner som inte bara ignorerar problemen hos hbtqi-samhället i Lettland och andra oroliga regioner i Europa betyder allt för oss! säger Kristine Garina, ordförande för Association of LGBT and their friends Mozaika.

Baltic Pride genomförs omväxlande i de tre baltiska länderna. 2015 arrangerades EuroPride i Riga och då var Stockholm Pride på plats för att delta och visa sitt stöd.

Även i år kommer Stockholm Pride vara på plats och då tillsammans med West Pride för att bland annat promota EuroPride 2018 som de tillsammans står värdar för i sommar.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska