I ett panelsamtal i Pride House under tisdagen anordnat av RFSU diskuterades hur på högerextrema och högerpopulistiska krafter på senare år har kommit att börja omfamna delar av hbtq-rörelsen för att förändra sin image. Samtidigt attackeras grundläggande sexuella och reproduktiva rättigheter, såsom aborträtten, av samma rörelse.

Panelen bestod av Anna-Maria Sörberg, journalist och författare till bland annat boken ”Homonationalism”; Bilan Osman, journalist och medarbetare på stiftelsen Expo; samt Balder Navier Sarmentero, ordförande för RFSU Stockholm. 

I samtalet gavs exempel från Sverige, USA och Frankrike. I USA återinförde Donald Trump under sin första dag som president den så kallade ”munkaveln”, en regel som innebär att organisationer som tar emot biståndspengar från USA inte får lov att informera om aborträtt och preventivmedel. Likaså har ett flertal åtgärder vidtagits som begränsar hbtq-personers rättigheter i USA. Samtidigt med dessa handlingar har Trump setts insvept i en regnbågsflagga och hylla ”gays”. Hur går denna tvetydighet ihop? 

Att politiker idag kan använda gayrättigheter som ett argument är ett resultat av signalpolitik. Det är inget som definieras och det innehåller ingen progressiv tanke om vad man vill förändra, man viftar bara med en flagga för att signalera att ”jag står bakom er”, menar Anna-Maria Sörberg. 

I Frankrike har Front National under Marine Le Pens ledning tonat ner den tidigare homofobiska retoriken, i ett försök att tvätta partiets historia och framstå som ett modernt parti. Istället har man använt en retorik som framställer invandringen till Frankrike som ett hot mot de rättigheter som hbtq-personer har i Frankrike. Som ett resultat av detta har en kraftig ökning i stödet till Front National märkts från vita, homosexuella cis-män, säger Sörberg. 

Kopplingen mellan högerextremism och reproduktiva rättigheter diskuterades även under seminariet. Inom de högerextrema ideologierna finns ett tydligt motstånd mot sexuella och reproduktiva rättigheter. Just reproduktionen är central för den högerextrema ideologin, då nationens framtid anses hänga på att kvinnor föder många barn, säger Bilan Osman. ”I en högerextrem världsbild måste man producera fram rasrena barn för att nationen ska fortleva. Den vita, heterosexuella kärnfamiljen speglar vilka värderingar man vill ha i samhället.”

Panelsamtalet var välbesökt och avslutades med att publiken fick ställa frågor till paneldeltagarna.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska