Foto: Pelle Jansson

EuroPride Parade 2018 Stockholm drog rekordmånga åskådare, ekipage, flaggor, glitterdressar och ännu mer tyngd till det allvarsamma mitt i festen.

Stockholms prideparad är Skandinaviens största. I år var inget undantag för EuroPride Parade Stockholm med omkring 250 ekipage och flera hundra tusen åskådare. Med anledning av att Stockholm Pride och West Pride i år går under flaggan EuroPride 2018 har årets festival även dragit många fler internationella besökare.

Rekordmånga ekipage

Foto: Pelle Jansson

I år slog paraden i Stockholm alla rekord med uppskattningsvis 55 000-60 000 deltagare och längs vägen mellan Stadshuset och EuroPride Park på Östermalms IP. Paraden var så lång att när det första ekipaget nådde Östermalms IP hade hälften av alla ekipage inte startat från Stadshuset än. Allt som allt tog paraden tre timmar och 15 minuter från start till mål.

Gemenskap, fest och ställningstagande

Foto: Olav Holten

Den spektakulära paraden är EuroPride Stockholms stora höjdpunkt för många besökare. Den står för gemenskap och fest men den är också ett mycket viktigt ställningstagande för alla människors lika värde och rättigheter. Det är en chans för människor att visa vem de är och en möjlighet att visa solidaritet med sina medmänniskor.

Ett ekipage som tog den möjligheten i år var Stolta föräldrar till hbtq-barn som mottogs med stora applåder för sitt engagemang och sin kärlek till sina hbtq-barn – unga som vuxna. Sveriges statsminister Stefan Löfven och partiledare från sex andra riksdagspartier deltog också i paraden.

Foto: Pelle Jansson

Hbtq-personers rättigheter var som alltid fokus under paraden. Marching for those who can’t, som gick i paraden för de som inte har möjlighet, möttes med stor uppskattning från publiken. Bland de första ekipagen gjordes även en flaggmanifestation för att visa de länder där det fortfarande inte finns tillräckligt skydd för hbtq-personer.

Foto: Pelle Jansson

Prideparaden ses även som Sveriges största folkfest. Många av ekipagen bjuder på fest, dans och musik i regnbågens tecken. Swedavia var en svalkande del av festen med sin brandbil som svalkade åskådarna med vattenkanonen.

Diplom till bästa ekipagen

The Wad Girls. Foto: Olav Holten

Paradutroparna utser varje år sitt favoritekipage, och i år gick det till The Wad Girls i sina glammiga klänningar. Folkets pris, som röstades fram, gick till Priscillas.

Till alla er som tog del av EuroPride Parade Stockholm på plats eller på TV, till alla er som gick i paraden och till alla er som ville gå i paraden men inte kunde säger vi Happy Pride och tack!

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska