Scandinaviens största Prideparad äger rum i Stockholm, och i år, under EuroPride 2018 Stockholm, förväntas den bli ännu större. För att få fler att delta i paraden har SplayOne gjort filmen ”Därför går jag”. Ambassadör för filmen och kampanjen #DärförGårJag är youtubern Jakob @Detvarmindag Andersson. Han är även dagens Pride Voice.

Vad har arbetet med kampanjen #DärförGårJag betytt för dig?
Oerhört mycket, då internet varit en plats där jag outat mitt liv, min sexualitet, mitt tidigare förhållande och erfarenheter med år av mobbning i bagaget – en plats där jag mottagit så, så mycket kärlek från mina fantastiska följare! Varje dag påminns jag över hur tacksam jag är att ha min ”internet-familj” som stöttar mig, och att få höra hur stolta dom är över att jag i år är ambassadör för Stockholm Pride och EuroPride, det betyder obeskrivligt mycket för mig. Mitt deltagande i #DärförGårJag-kampanjen är med syftet att om jag på något sätt kan inspirera en enda person att våga komma ut, acceptera sin sexualitet eller öppet ta sin partner i handen så har min kamp varit värd varje dag. Varje steg.

Och vad betyder Pride för dig?
Pride för mig är kärlek! Men också ett form av aktivt ställningstagande för rätten att alla ska få älska den man vill. En självklarhet för många, men på många platser har vi fortfarande en bra bit att gå!

Vilket är ditt första Prideminne?
Mitt allra första Pride-minne är faktiskt för bara några år sedan. Jag stod på Hamngatan i Stockholm och tittade på paraden och fylldes med kärlek. Där och då förstod jag att i detta ”tåg” av människor finns så mycket kärlek, respekt och stora hjärtan som bara vill en enda sak – att få älska. Älskas. Och bara stolt få ta sin partner i handen utan dömande blickar eller elaka kommentarer. Det är så oerhört mäktigt att vara en del av Pride och se och känna den kärleken!

Vi går inte i paraden för bara vår egen skull, vi går också för alla som inte längre är med oss eller som inte har möjlighet. Det här är en av de saker som tas upp i filmen. I filmen medverkar även Harris LukemanSamuel Berggren och Louise Lillrud.

 

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska