Sedan juni 2014 har RFSL Stockholm och RFSL Förbundet genomfört funkisprojektet, ett projekt med syfte att uppmärksamma rättigheter för hbtq-personer med funktionsnedsättningar. Inom projektet har framförallt utbildningsinsatser för LSS-verksamheter och för funktionshinderorganisationer i hbtq och normkritik genomförts. Funkisprojektet har också startat träffverksamheter för hbtq-personer som arbetar på daglig verksamhet och/eller bor i gruppbostad.

På ett seminarium under tisdagen i Pride House så presenterades Funkisprojektets slutrapport, en rapport som beskriver vad projektet har gjort under tre år och vilka resultat projektet har nått under de åren.

Utvärderingen visar att de allra flesta personer som nåtts av utbildningsinsatserna tycker att dessa varit användbara. Även inom RFSL visar utvärderingen att funkisprojektet höjt kunskapen på ett vis som de anställda har hjälp av dagligen i sitt arbete. Anställda i LSS-verksamheter anger i utvärderingen att funkisprojektet hjälpt dem att tänka på hur de uttrycker sig och att arbeta inkluderande.

I enkätsvaren kom det fram en rädsla för att funkisprojektet blev ett engångsprojekt och att gruppen hbtq-personer med funktionsvariationer kommer att glömmas bort igen framöver, ”Ännu en utbildning som sedan rinner ut i sanden”.

Hur kommer då arbetet att tas vidare? Nu finns ett nationellt nätverk för funkisfrågor i RFSL. RFSL Stockholm fortsätter också att ha träffar för hbtq-personer som bor på gruppboenden eller arbetar på daglig verksamhet.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska