Foto: Thomas Persson

Under fredagen hölls Human Rights Conference i EuroPride House Stockholm, med ett fokus på hbtq-rättigheter, i synnerhet för transpersoner, runt om i Europa.

Foto: Thomas Persson

Britta Davidsohn, Stockholm Prides ordförande, och Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride, välkomnade besökarna, och därefter öppnades konferensen med ett tal av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och förra EU ministern Birgitta Ohlsson.

Konferensen innehöll seminarier och föreläsningar, bland annat om mobiliseringen av trans-communitys i Östeuropa och Ryssland, om hbtq-flyktingar och de utmaningar som de möter i migrationsprocessen, samt hur svenska minderåriga saknar rättigheten för att lagligt kunna genomgå könskorregering.

Sandra Ehne, ordförande för RFSL, och Hans Linde, ordförande för RFSU, höll i ett seminarium angående abort i länder som Polen och Irland. Flera av riksdagspartiernas och även Amnesty höll sina egna seminarier under dagen.

Partiledardebatten

En annan punkt som hölls under dagen, utanför konferensens program men inne i EuroPride House, var RFSL:s partiledardebatt. Åtta partierna deltog, Feministiskt Initiativ och sju av riksdagspartierna fanns representerade, och debatterade i en rad olika ämnen med fokus på hbtq-frågor för en publik på runt 600 personer..

EuroPride 2018 Gothenburg

Den 17 augusti hålls en andra Human Rights Conference under EuroPride 2018 Gothenburg, Denna konferens kommer att ha ett globalt fokus, och den svenske EU-kommissionären Cecilia Malmström är öppningstalare.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska