Opera sing-a-long, Schlagerkväll och komma-ut-snack med drömduon Aleksa Lundberg och Mian Lodalen. Här är några av höjdpunkterna från torsdagens EuroPride-program.

En stor påse musikkarameller

För musikälskare är EuroPride Park en stor påse plockgodis av musik för olika smaker. Publiksuccén Spoken Word är tillbaka i år. Med artisten, författaren och transaktivisten Yolanda Bohm i spetsen bjuds publiken på en rad slagkraftiga och tänkvärda framträdanden från olika artister och poeter. Vi kopplar på hela magstödet när Rickard Söderberg, Anne Sofie von Otter med flera tar med oss i musikalisk gemenskap i P2 Opera sing-a-long.

En glittrande Schlagerkväll

Självklart sprakar EuroPride Park loss även i år i glitterfest och tonartshöjningar när Schlagerkvällen drar igång med ett 15-tal artister som framför sina bidrag från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, däribland Eurovisiontvåan Eleni Foureira.

Boksigneringar och samtal

EuroPride Park bjuder också på boksigneringar med Andrés Esteche och Camilla Gisslow. Andrés Esteche är den älskade artisten och hbtq-förkämpen som är aktuell med en bok där han har samlat berättelser från nyanlända hbtq-personer om deras resa för att leva utan förtryck och dödshot. Camilla Gisslow är författaren som skriver om och för transpersoner och som under våren släppte tre efterlängtade barnböcker där transbarn är huvudpersoner.

Komma ut-samtal och politiska debatter

Även EuroPride House har ett fullspäckat program med godsaker för besökare. Skådespelaren Aleksa Lundberg och författaren Mian Lodalen pratar om den första kärlek, att komma ut och vad som är så himla bra med lättläst. Med endast veckor kvar till riksdagsvalet bjuder RFSL det också på politikerdebatt med migrationspolitiska talespersoner.

I P1 Kultur – Från underground till familjeunderhållning – vad händer när bögkulturen blir mainstream? uppmärksammar P1 Kultur Realityserien RuPauls Dragrace som har vunnit flertalet priser och gjort dragkulturen bred, med medverkanden som Per Öhagen och Admira Thunderpussy.

City tours, QueerCon och fester i City

För EuroPride-besökare finns även City events runt om i Stockholm. I Hidden History får såväl inbitna Stockholmare som besökande globetrotters följa med gå på stadsvandring genom Gamla Stans alla gay-höjdpunkter. Queercon är en fantasi som blir verklighet för den som älskar lajv, brädspel och allt som är queert och nördigt. På Tap Room kommer den officiella EuroPride dj:n 2018 Gunn Lundemo presentera några av Sverige och världens absolut största hbtq-profiler på festernas fest.

 

Foto: Alf Kjeller

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska