“A true flag cannot be designed — it has to be torn from the soul of the people” – okänd.

Gilbert Baker, konstnären och aktivisten som skapade den ikoniska regnbågsflaggan avled natten till fredag i sitt hem i New York City. Han blev 65 år.

– Det är med en stor sorg som jag mottog nyheten, vi har mycket att tacka Gilbert Baker för. Förutom flaggan som är en symbol för mänskliga rättigheter, var Baker en nyckelfigur bakom Harvey Milk när han valdes som den första öppet homosexuella politikern i USA:s historia 1977, säger Haydar Adelson ordförande för Stockholm Pride och fortsätter:

– Tanken bakom hans kreation var hopp och att HBTQ-rörelsen skulle synas och det arvet hoppas jag att vi och alla andra pride-rörelser i världen stolt för vidare.

Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan, ibland kallad Prideflaggan, är en populär symbol i HBTQ-rörelsen. Den står för stolthet och mångfald hos homosexuella, bisexuella och transpersoner. Regnbågsflaggan står även för respekt för medmänniskor och tolerans. Första gången den visades offentligt var på San Francisco Pride 1978. 1994, vid 25-årsminnet av Stonewallupproret, skapades en flera kilometer lång regnbågsflagga som bars, delad i kortare sektioner, i prideparaden i New York. Flaggan har sedan använts i olika prideparader över hela världen.

Ursprungligen hade regnbågsflaggan åtta färger: rosa, röd, orange, gul, grön, turkos/indigo, blå, och violett. Indigo och rosa togs tidigt bort, rosa för att den på den tiden var svår att trycka på tyg och indigo för att ett jämnt antal färger fungerade bättre rent praktiskt när man skulle dela upp flaggan på två sidor av en gata under prideparaden.
(Källa: Wikipedia)

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska