Foto: Magnus Nordin

Torsdagen är dagen med flest programpunkter på Pride House, som bjuder in till ännu en dag av spännande föreläsningar, vacker konst och roliga workshops, alltså massor av roliga, intressanta och gripande saker att gå på. Ett både viktigt och intressant ämne är det som Arbetsförmedlingen samtalar om klockan 12:00 i hörsalen. Tillsammans med arbetsgivare samtalar de om hbtq-frågor, likabehandling och rekrytering. Samma tid intar Met Nuoret Panoramascenen och pratar om hur det är att vara en minoritet i en minoritet. Ett föredrag av två queera tornedalingar om att tillhöra två identitetskulturer samtidigt, språk, kultur och att vara queer.

Internet växer nästan snabbare än vi hinner förstå, och med det utvecklas kulturen där. Hatet på nätet är värt att diskuteras om och om igen, och det är vad RFSL gör klockan 13:00 under torsdagen. Hur kan vi göra nätet till en tryggare plats för oss själva och för andra?

Mellan 14:00 och 18:00 hålls tre föredrag om med fokus på skrivandet. Under rubriken Skrivstuga för hbtq-perspektivet talas det om transpersoner i historien, hur hetero en person kan vara och om queera minnen från Uppsala. Samtalet är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Wikimedia, Historiska museet, Livrustkammaren, Upplandsmuseet och The Unstraight Museum.

Religös tro och HBTQ-kultur uppfattas ofta som två olika världar i samhället, hur är det egentligen att vara en del av båda? Ställ dina frågor till en präst, en diakon och en imam i panelen HBTQ och troende, kl 14:15 i Soppteatern.

Kan rap ifrågasätta könsroller? Kan rap kämpa för HBTQ-rättigheter? Musikern Petter Wallenberg diskuterar dessa frågor tillsammans med rapparna Jwl B och Mista Majah P i Queer Rap Seminarie, en blandning av uppträdande, seminarium och samtal.

Mer scenkonst tar plats kl 15:00 i Kilen, då Stolt scenkonst visar upp det känslosamma teaterverket Dom ska hitta oss tillsammans. Pjäsen berättar historien om den svenska sångerskan Ulla Billquist som begick självmord år 1946 och kvinnan som gick därifrån.

Efter skrivstugan kanske du vill fortsätta på temat ord, men istället rappt talade och snyggt skruvade. Tre stand up-stjärnor intar Pride House klockan 18:00. Bethany Black från Storbritannien och Moa Svan och Shanthi Rydwall-Menon har bokat in sig på att underhålla er i två timmar. Vi är säkra på att det blir en galet bra kväll som avslut efter en fullspäckad dag på House.

Det här händer i Pride House

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska