På måndag startar vi 20:e året med temat Redo för nästa steg. I kampanjen för årets festival har Elisabeth Ohlson Wallin aktualiserat en av sina ikoniska bilder från utställningen Ecce Homo med frågan – hur redo är samhället egentligen för att alla människor ska få leva som de vill?

År 1998 firades den första Pridefestivalen i Stockholm, samma år som bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin hotades till livet upprepade gånger för utställningen Ecce Homo.

Vi har kommit långt sedan dess men i Sverige och i många delar av världen är mänskliga rättigheter för HBTQ-personer inte en självklarhet. Bara de senaste månaderna har namngivna unga män mördats i Tjetjenien av regimen för sin sexuella läggning.

I Turkiet skjuter polisen gummikulor för att stoppa Prideparaden. I USA vill presidenten förbjuda transpersoner inom militären. I Sverige blir hoten mot HBTQ-personer tyvärr allt grövre.

I årets Stockholm Pride-kampanj signerad byrån River placeras en av Elisabeth Ohlson Wallins klassiska bilder ur sviten Ecce Homo i en ny kontext: utställd i ett museum, omgiven av dokumentära skildringar av hur våldet mot den som står för en icke-normativ sexualitet ser ut idag.

– Ibland tror personer utanför communityt att Stockholm Pride är en enda lång glittrig parad men den här veckan är en festival med ett stort allvar, som i högsta grad är aktuellt idag. Vi som står bakom Stockholm Pride känner en skyldighet att ta plats och driva utvecklingen för dem som inte kan, för dem som av hot och förföljelse tvingas förneka sin identitet, säger Haydar Adelson, ordförande Stockholm Pride.

– Det är frestande att fokusera på hur långt vi har kommit sedan jag först gjorde bilderna till Ecce Homo. Men det viktiga är inte hur långt vi har gått, utan hur långt vi har kvar. Frihet är aldrig självklar, den måste försvaras, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

De första Prideparaderna har sitt ursprung i de kravaller som uppstod efter att polisen genomfört en razzia mot gaybaren The Stonewall Inn i New York på morgonen den 28:e juni 1969.

Den första svenska Prideparaden hölls i Örebro redan 1971 och den första demonstrationen som hölls i Stockholm var 1977. Två år senare anordnades den Homosexuella Frigörelseveckan som i samband med EuroPride 1998 sedermera blev Stockholm Pride.

Mot den bakgrunden är det värt att komma ihåg följande:

  • 76 länder har fortfarande lagar mot homo- och bisexualitet. I flera av länderna finns dödsstraff på straffskalan.
  • Det saknas global statistik om mord på människor på grund av sexualitet eller könsidentitet, men internationella organisationer är överens om att det rör sig om åtskilliga tusental.
  • Enligt BRÅ utsätts cirka 600 personer i Sverige för hatbrott på grund av sin sexualitet eller könsidentitet varje år. Det gör det till det näst vanliga hatmotivet vid sidan om främlingsfientlighet.

Stockholm Pride arbetar med byråerna River och Lennox PR för sin kommunikation.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska