Foto: Thomas Persson

Fredagen bjuder på en rad olika event runt om i Stockholm. I EuroPride House är Kriminalvården en av de arrangörer som håller i seminarium. I EuroPride Park kommer ni få höra Medborgarbandet, Wigstockholm and Kornél Kovács, Något som du inte bör missa är Human Rights Conference som hålls i EuroPride House, där alla programpunkter hålls på engelska.

Foto: Julius Lindblom

Bee Bailey i EuroPride House

Kriminalvården blir en av de första ut på fredagen i EuroPride House, när de berättar om deras arbete om att bli den första myndigheten att bli hbtq-certifierad. Utöver det så blir det även bland annat en föreläsning om hur den brittiska polisen arbetar med att synliggöra transpersoner inom polisen. Samt en om hur sexkunskap kan läras ut på ett normkritiskt sätt i skolan.

Foto: Thomas Persson

Den nakna kroppen som konst

Thielska Galleriet visas Nakenakter, vilket är en utställning med tre olika konstnärer som på olika sätt gestaltat människokroppen. Till exempel har en modell utför en handling och intagit en pose vilket blivit en gestaltning. Utställningen granskar och levererar ett nytt perspektiv på nakenaktens tradition och hur man kan använda kroppen inom konst.

Möten över mat, i kostymer eller på dansgolv

På fredagen så sker även den traditionsenliga polypicknicken i parken bakom EuroPride Park Stockholm klockan 15. På fredagen fortsätter spelkonventet QueerCon på Brygghuset, och fokuserar på mötet mellan hbtq och spel som hobby. Konventet erbjuder en mängd olika aktiviteter för alla som är intresserad av brädspel, rollspel, tv-spel, LARPs med mera.

Kvällen bjuder självklart på fest, Guldrummet får finbesök i form av Detox Icunt från RuPaul’s Drag Race, medan EuroPride at Butchers Church erbjuder en stor fest för alla danssugna med flera DJ:s och dansgolv.

Hemliga gäster och drag queens

I Pride Park så kommer artistkollektivet Medborgarbandet, startat av Nina Persson från The Cardigans och Gudrun Hauksdottir. Gruppen består av ett gäng otroligt duktiga musiker som tillsammans skapar allt från rap till elektroniskt och har beskrivits som “en medicin mot begränsningar”. Som grädden på moset, så tar bandet med sig en hemlig gäst till varje uppträdande.

Foto: Nils Carmel

Senare på kvällen ger Leo.B oss Wigstockholm, en show med drugor, klackrace och gästartisterna The Magnettes samt Annika Ljungberg från Rednex.

Samla på dig lite skratt

I parken välkomnar vi en DJ som rankats som en av världens bästa enligt den prestigefyllda tidningen Mixmag, ingen mindre än Kornél Kovács. Klockan 22 tar han över stora scenen tillsammans med sångaren Fredrik ”Apollo” Asplund. Det blir även en drop-in vigsel och en show av komikern James Lorien MacDonald i parken.

Foto: Katriina Mäkinen

Human Rights Conference

Som en del av EuroPride 2018 anordnas två Human Rights Conferences, den första i Stockholm under fredagen. Den hålls i EuroPride House med föreläsningar och seminarier om bland annat hur minderåriga inte kan ändra sitt lagliga kön, mobiliseringen av transpersoner i Ryssland, och hur man kan använda rättsväsendet för att föra hbtq-rättigheter framåt. Alla punkter under Human Rights Conference hålls på engelska och det är gratis inträde. Den andra kommer äga rum under EuroPride 2018 Gothenburg.

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska