Hans Berg och Sven-Olov Ericsson sa ja till varandra under högtidliga former på fredagen i PrideChurch, där det under fredagen arrangerades drop in-vigslar.
– Det var banne mig på tiden, säger en glad Sven-Olov direkt efter vigseln.

Paret träffades på nätet och har känt varandra i femton år, bott tillsammans i tre och haft ringarna i en bytrålåda nästan lika länge. Att det blev giftermål på fredagen var därför inte någon större överraskning.

– Vi har diskuterat det här fram och tillbaka i fem år och det har aldrig blivit av. Men sen fick jag se information i QX om att Svenska kyrkan skulle hålla drop in-vigslar under Pride och då bestämde vi oss att nu gör vi det, säger Sven-Olov.

Framförallt var det en juridisk fråga och för Sven-Olov och Hans innebär giftermål en social trygghet. Tre vittnen fanns på plats under ceremonin som genomfördes under högtidliga former i S:t Jacobs kyrka i Kungsträdgården. Och att det blev just ett kyrkligt bröllop var en självklarhet.

– Jag ser väl kanske inte så romantiskt på det, men när man ändå gifter sig nog ska det vara i kyrkan. Det här är ju en vacker byggnad, det blev en fin ceremoni och en härlig stämning.

Svenska kyrkan har anordnat drop in-vigslar under Stockholm Pride i många år och det har varit ett populärt arrangemang. Under fredagen var det sammanlagt sju par som sa ja till varandra.

– Det har funkat jättebra och varit väldigt uppskattat. Du behöver inte ordna den stora festen eller ha allt fixat runtomkring, utan det enda du behöver ha med sig är hindersprövning och legitimation så blir du gift, säger säger Ulrica Robsarve, stiftskommunikatör Svenska kyrkan.

– Det passar ju också väldigt bra med Pride att göra drop-in vigslar för störst av allt är kärleken.

Sven-Olov och Hans är glada över att de nu äntligen blivit gifta.

– Om vi inte hade gjort det såhär spontant hade det aldrig blivit någon vigsel, säger Sven-Olov.

Hur ska ni fira nu?
– Egentligen skulle Hasse ha jobbat men han sa att efter 28 år inom vården kan jag väl ändå få ledigt på mitt bröllop. Så nu blir det en bit mat tillsammans med några av våra vänner på vår favoritkrog i Gamla stan. Fest får vi ha senare.

Foto: Julius Lindblom
Text: Nina Ahlén

 

Pride-dropin-Vigsel-Julius-l-2016-07-29-2953

Efter flera år tillsammans slog paret äntligen till och gifte sig under Pride.

Pride-dropin-Vigsel-Julius-l-2016-07-29-2963

Sven-Olov Ericsson och Hans Berg gifte sig på fredagen i S:t Jacobs kyrka

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska