På onsdag öppnas Pride Park traditionsenligt med invigningsgala och en aktuell invigningstalare.

I år presenterar Stockholm Pride Aleksa Lundberg, skådespelerska, debattör och en av Sveriges mest profilerade transaktivister. Hon är bland annat den första öppna transpersonen som har stått på Dramatens scen. Aleksa lyfter och synliggör transpersoners existens både idag och historiskt.

– 20 år har gått sedan den första festivalen, många framsteg har gjorts i samhället men det finns också mycket kvar att göra. Vilket är vårt nästa steg? Genom att välja Aleksa till invigningstalare vill vi lyfta grupper i vårt community som historiskt sätt inte fått ta plats och synas, säger Haydar Adelson, ordförande för Stockholm Pride.

-Det är en ära att få invigningstala för mitt community på vår egen festival. Priderörelsen har historiskt sett varit splittrad, därför hoppas jag att det kan var helande att jag som öppen transkvinna får inviga Stockholm Pride. Jag har många olika identiteter med mig från mitt liv, jag hoppas kunna visa på dessa och visa att vi alla bara är människor, säger Aleksa Lundberg.

På invigningsgalan kommer årets Prideartist Thomas Sekelius, Stockholms Gaykör, Tina Leijonberg bland många andra.

Tidigare invigningstalare har bland andra varit Fredrik Reinfeldt (2003), Glenn Hysén (2007), Magdalena Ribbing (2010) och Mona Sahlin (2012).

Invigningsgalan börjar på stora scenen I Pride Park 18.30 på onsdag 2/8.

Foto: Nino Ramsby

DanskEnglishSuomiFrançaisDeutschNorsk bokmålРусскийEspañolSvenska