Hoppa över navigering

Så började det

Pridefirande i 41 år

Stockholm Pride är inte vilken sommarfestival som helst. För homosexuella, bisexuella och transpersoner över hela världen är firandet av Pride en lika välkänd och lika viktig högtid som jul- eller nyårsafton.

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsens födelse i New York den 27-29 juni 1969. Polisen ägnade sig åt omfattande trakasserier av HBT-samhället och gjorde den 27 juni ännu en razzia mot gaybaren Stonewall Inn på Christopher Street. Men för första gången satte sig gästerna dock på tvären och det utbröt kravaller som varade i tre dygn. Sedan dess har man över hela världen firat minnet av det tillfälle då HBT-samhället för första gången slog tillbaka mot trakasserierna och så starkt vågade vara stolta över sin identitet och sin kultur.

Pride firas över hela världen

Foto från tidningTill en början firades minnet framför allt i form av politiska demonstrationer men under 80-talet ändrade manifestationerna karaktär och blev mer av folkfester och festivaler. Många stora städer, i länder där homosexuell kärlek inte är straffbelagd, har sitt Pridefirande och i städer som New York, London, Paris, Berlin, San Fransisco, Sao Paolo, Tel Aviv, Bangkok, Taipei och Sydney lockar dessa evenemang upp till flera hundra tusen deltagare.

I Sverige har Pride firats i många olika former och redan 1979 arrangerade RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) den första "Homosexuella Frigörelseveckan". Sedan Kulturhuvudstadsåret 1998 och Stockholm EuroPride är det dock den helt fristående ideella Föreningen Stockholm Pride som står som arrangör. RFSL och en lång rad andra föreningar och enskilda personer ingår bland föreningens medlemmar.

Regnbågsflaggan bär våra färger

Regnbågsfärgerna och regnbågsflaggan är sedan 1978 den mest kända internationella symbolen för homosexuell solidaritet. Den skapades av konstnären Gilbert Baker och bar i sitt original åtta färger istället för nuvarande sex: hot pink, röd, orange, spanskt gul, grön, turkos, indigo och violet. I takt med att den blev allt mer populär i San Franciscos Prideparad, slutade man använda hot pink och indigo och turkos blev blå.

I Village i New York, i Soho i London, längs Castro Street i San Francisco och Santa Monica Blvd i Los Angeles vajar regnbågsflaggan även på de kommunala flaggstängerna. Så också under Pride här i Stockholm. Naturligtvis ingår regnbågsflaggans sex färger också i symbolen för Stockholm Pride där de symboliserar vår vackra stads fantastiska närhet till vattnet. Symbolen för Stockholm Pride har skapats av Andreas "Andy" Gunnarsson till Stockholm EuroPride 1998.

Pride firas inte bara i Stockholm. Runt om i världen firas ytterligare minst 140 pridefestivaler, fester och karnevaler.

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
EPiTrace logger