Hoppa över navigering

Schlagerkvällen, första blocket
2010-07-29 | Pride Park

Schlagerkvällen, första blocket

Text: Marcus T. och Mattias O. Foto: Mattias O.

Ett av de absolut mest populära inslagen under Stockholm Pride är sedan länge schlagerkvällen. Under åren har den lockat en imponerande mängd av de största svenska och internationella melodifestival- och eurovisionartisterna!

En mycket stor del av Pridepubliken ser framför allt fram emot just den här programpunkten. Detta året fick Anne-Lie Rydé äran att presentera sina egna favoriter, vänner och kollegor. Anne-Lie var värdinna för det första blocket under kvällen, blocket med enbart svenska artister.

Allt började till tonerna av Bonnie Tylers Holding Out For A Hero, som Anne-Lie sjöng tillsammans med schlagerkören Marie, Mari och Jennie: flickorna ur Three D.

– Ni förväntade er någon helt annan och fick istället en begagnad grogghagga, säger hon för att introducera sig själv, men med en ny klänning av Lars Wallin!

Den första artisten som Anne-Lie presenterar berättar hon om att de har suttit på en parkbänk i Piteå och kyssts. Men det var en safe kiss då de använde kondomer runt tungorna. Ni som var här förra året minns att hon tappade bort fittan, men i år hade hon hittat den i en bajamaja: Shirley Clamp.

Med låtarna Mr Melody, Hjärtat fyllt av ljus och Att älska dig charmar hon publiken som vanligt med sin utstrålning och komik. Sen fick hon publiken att göra stämbandsuppvärmningar innan hon avslutade med en favorit: Min kärlek.

1968 vann han. Det var till honom Anne-Lie skickade sitt första fanbrev. I år var han här och sjöng Det verkar kärlek banne mig: Claes-Göran Hedenström. Efter honom trädde en annan melodifestivalvinnare ut på scenen. Det var Jan Johansen som vann 1995 med låten Se på mig som han delade med sig av till Pridepubliken. Han lyckades sedermera med en av de bättre placeringarna för Sverige i Eurovision Song Contest, där han slutade tvåa.

Från dansbandsvärlden, närmare bestämt från Vikingarna, kommer Christer Sjögren som hade bytt alla europeiska flaggor mot prideflaggan. Charmknutte! He loves both Europe and us!

Nästa artist behövde knappast en presentation. Det räcker att bara spela introt till en av hennes låtar så förstår publiken att det är vår allas fantastiska Nanne som tog scenen med storm. När hon börjar sjunga Jag måste kyssa dig visar hon att hon har showande i blodet. Vi hörde även Den vilda, Avundsjuk och tillsammans med sin gamla kollega Angelique Widengren sjöng hon Eldorado och Alexandra som fick oss att komma ihåg fenomenet som hotade ozonlagret på 80- och 90-talen Under Den vilda friskade regnet i extra mycket över publiken, och humorn gick inte Nanne förbi, då den låten handlar väldigt mycket om just vattenfall! Till slut avslutade hon med Håll om mig som fick publiken att jubla.

Göran Fristorp sjöng Sommaren som aldrig säger nej, vilket också var lite passande med tanke på kvällens väder. Vi hörde inga svalor som häckade, men vi hörde publikens stämsång.

Svenne och Lotta gjorde stor entré med Bang en boomerang och naturligtvis stjäl Rydé en puss från Svenne. Blond stormar in på scenen strax därefter med Bara hon älskar mig, men likt Pride för några år sedan flörtar de med publiken genom att byta ut textraderna till: ”Bara han älskar mig, blir jag den man han ser i sina drömmar”. För dagen vikarierade Tobias Karlsson från Let's Dance för en tredjedel av gruppen. Publiken verkade inte alls ledsen över det eller över de tajta sjömanskläderna som gossarna (förlåt, männen!) bar.

Jill Johnson är lika vacker och genuin som alltid. Crazy In Love och Kärleken är satte ordentlig fart på publiken! Och visst såg vi för en stund hur molnen fick extra fart och började driva bort.

Anne-Lie avslutar med en riktigt tung melodifestivalklassiker till artist, och tar in Björn Skifs! Inte mindre än tre gånger har han varit med, varav han har vunnit två, alltid till Kikki Danielssons förtret. Fångad i en dröm och Det blir alltid värre framåt natten, hans två segrarbidrag, inledde. Till skillnad från i Paris 1978 tappade han inte orden i den senare. Sedan kommer hans äldsta bidrag, Michelangelo, och då tror han att han är färdig men blir inte oväntat tillbakaropad ut på scenen och får göra sin gamla USA-etta Hooked On A Feeling också.

Första delen av Schlagerkvällen är slut och tillsammans med hela ensemblen avslutar Anne-Lie med en låt som Christer Björkman tycker är så bra att den borde ha kunnat vinna varje år – Sånt är livet. Och det är det ju – livet!

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger