Hoppa över navigering

Steriliserad, kastrerad, lobotomerad
2008-07-31

Om att lära av historien

Text: Sanna J, Foto: Kaisa K, Red: Håkan O

Forum för levande historia arrangerade på tisdagen ett seminarium på Pride House kallat ”Steriliserad, kastrerad, lobotomerad”. Två forskare på ämnet fick berätta och möttes av frågor från två aktivister.

Deltagande i seminariet var Ulrika Nilsson; fil doktor i idé- och lärdomshistoria och genusforskare, Jens Rydström; historiker, Axel Grönqvist; läkarstudent och transaktivist samt Finn Hellman; frilandsjournalist och medlem i FHOBIT - föreningen för funktionshindrade Homo-, Bi-, och Transpersoner.

 

Fram till 1944 var det kriminellt att vara homosexuell i Sverige. 1944 blev det istället en sjukdom vilket fick stora konsekvenser för hur HBT-personer behandlades lång tid efter detta. Lagen om kastrering sattes i verket samma år, då det i och med detta blev möjligt att istället för att sätta homosexuella i fängelse istället försöka bota dem.

- Det är intressant att studera vad som då betraktades som en normalitet och avvikelse och jämföra det med idag, säger Ulrika.

Lobotomi, sterilisering och kastrering praktiserades alla tre runt om i Sverige under den här tiden. Enligt lag skulle dessa ingrepp bara utföras om patienten själv önskade detta. I praktiken fungerade det annorlunda.

Jens beskriver vad som i efterhand har kallats "den beskedliga tvångsvården". Patienter övertalades och pressades till samtycke. Skäl för dessa ingrepp kunde vara bland annat vara prostitution, promiskuitet, venerisk sjukdom eller homosexualitet. Kastreringarna gjordes på nästintill totalt manlig majoritet medan steriliseringarna främst utfördes på kvinnor.

Jens berättade om några av de sinnessjukhushistorier han hittat i sin journalforskning.

1942 togs en 40-årig lärare in på sinnesjukhus eftersom han haft sex med ett stort antal män. I journalen skrevs att diagnosen var "homosexualitet av den mer aggressiva typen". Jens berättar att Läraren varit en skicklig förförare och hade ett stort nationellt nätverk av homosexuella män. Överläkaren rekommenderade Läraren kastrering vilket han inte fann lockande. Han hade fallit i gråt och motsagt sig alla övertalningsförsök. Kort tid efteråt ska han enligt noteringar ha börjat flörta alldeles ohämmat med de kvinnliga sköterskorna. Efter två år blev han utskriven som "återställd". Andra hade inte samma tur. 

- Skammen och skambeläggandet var centralt som en praktik inom mentalvården, säger Ulrika. Dock ska vi inte demonisera historien. Man gjorde det man trodde var rätt. Men vi ska lära av den.

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger