Hoppa över navigering

Polsk bestseller om fjollor
2008-08-01

Polsk bestseller om fjollor

Text & Foto: Kaisa K Red: Håkan O

Polen är inte bara högerextremism och homohat. Michal Witkowskis roman Lubiewo har översatts till 17 olika språk och blivit en bestseller både i Polen och Tyskland.

Stefan Ingvarsson har översatt boken till svenska. Den kommer ut i september, på bokförlaget Modernista. Boken är ett bevis om sann berättarglädje. Rå måhända, men den berättar om en urgammal fjollkultur som blomstrade i Folkrepubliken Polen under den kommunistiska eran. Då hade fjollorna "en aldrig sinande tillgång till heterokuk". Homosexualiteten var inte definierad som den är idag, vilket inneburit att "heteromän" dragit sig ur, "det där" är ju något man inte ska syssla med.

Fånga tidsandan 

Stefan Ingvarsson berättade att han i sitt översättararbete fått gå tillbaka och studera språket bland svenska homosexuella på 70-talet, för att fånga den rätta tidsandan. Det var stora skillnader i attityder både här och där vad gällde fjollor, bögar och homosexualitet. Dagens idé om att bögar bildar par  det var något helt otänkbart i det kommunistiska Polen.
När Lubiewo kom ut i Polen 2005 uppfattades den som en grov provokation. Bokens huvudkaraktärer, två gamla fjollor, vurmar för kommunisttiden då de kunde omvandla sin utstötthet till positiva värden.

Saxade citat om romanen: 

"Det är svårt att tänka sig en mer provokativ bild av systemskiftets Polen än den som Michal Witkowski tecknar i romanen Lubiewo."
/Stefan Ingvarsson, 00tal #26 2008

.. vågad skildring av en rik och mångskiftande subkultur...

"Michal Witkowskis Lubiewo är en av de senaste årens mest omtalade polska romaner. Vissa kritiker har kallat den en 'bögarnas Decamerone'. Bokens framgång beror bland annat på den vågade skildringen av en rik och mångskiftande subkultur som här beskrivs för första gången i polsk litteratur.
Men framför allt är detta lysande litteratur på hög stilistisk nivå [...] och Witkowski själv är en av de intressantaste författarna i den yngre generationen.
[...] Bilden av bögarnas liv som den framträder i Lubiewo är inte vad man hade väntat sig. I stället för moderna färgglada prideparader får vi historien om en utpräglad vägran att vara modern, om komplex och skam och om enkla, oftast ouppnåeliga drömmar."
/Marek Radziwon, Gazeta Wyborcza.

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger