Hoppa över navigering

HBT-person i Iran
2008-08-01

HBT-person i Iran

Text: Sandra S, Foto: Lars, Red: Håkan O

Ordförande för centralrådet för X-muslimer i Sverige, Afsaneh Vahdat, pratade inför en engagerad publik om inte bara hbt-personers situation i Iran, utan också om läget i Sverige idag.

- Som persier förutsetts man alltid vara muslim, men man bör komma ihåg att de flesta från Mellanöstern här i Sverige har flytt från regimens förtryck. Det finns massor av både ateister och kristna. Islamisterna har haft makten i Iran i 30 år, och nu har Iran börjat med massavrättningar p.g.a. den allt större kritiken mot regimen, berättar Vahdat.

Hbt-personer är en av de grupper som har det svårast i Iran. Framförallt homo- och bisexuella. En kyss mellan två samkönade straffas med 60 piskrapp. Sexuellt umgänge mellan två personer av samma kön bestraffas med 100 piskrapp, och om detta skulle upprepa sig mer än tre gånger så är de skyldiga att avrättas den fjärde gången, enligt paragraf 122 i den islamska strafflagen.

Det är mer acceptabelt att "byta kön" för att kunna leva med den man vill än att riskera livet i en samkönad relation, och det är mer accepterat att avrättas som homosexuell än som politiskt aktiv.
- Koranen är full av dubbeltydiga fraser.  Vår organisation anser att inga skattepengar ska gå till att utbilda imamer i Sverige, för det förekommer sådan verksamhet, säger Afsaneh. Yttrandefriheten måste bevaras överallt. Religioner bör kritiseras. Mänskliga rättigheter är universiella, detta ska inte få pågå varken i Iran, i Algeriet eller här i Sverige.  

Sedan revolutionen 1979 har över 4000 homosexuella avrättats i Iran, men man räknar med ett betydligt högre mörkertal.

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger