Hoppa över navigering

Ett unikt bröllop

Ett vanligt bröllop helt annorlunda

För första gången har ett samkönat par vigts offentligt på Skansen. För Marcus och Kristoffer Poll är det början på resten av deras liv men för många andra kan det vara en inspiration till att kämpa för sin kärlek.

I en idyllisk gammelsvensk miljö, under en molnfri himmel, sker något som är bestämt ogammelsvenskt. Stämningen är upprymd och spänd hos de femtiotalet personer som väntar. Plötsligt ljuder hundra år gammal bröllopsmusik och turister tittar häpna när Marcus Vesterlund och Kristoffer Poll tågar fram hand i hand mellan rosenbuskarna. Vigselförrättaren har folkdräkt och både de lyckliga tu är också traditionellt klädda, vigsel sker i ett lusthus ifrån 1700-talet och omgivningarna på Skansen formligen skriker tradition och svenskhet.

Kunglig gäst

TV, press, vänner, familj och den indiske prinsen Manvendra Singh Gohil är publik. Prinsen är förgrundsfiguren för HBT-frågor i Indien och en av Pridefestivalens invigningstalare. Marcus är adopterad från Indien och för honom och hans pojkvän betyder det mycket att prinsen är där.
Tasso Stafilidis, före detta riksdagsledamot och ordförande för Stockholm Pride, förrättar vigseln.
- Det var här på Skansen för två år sedan ni förlovade er.
Hans röst bär tydligt över de församlade när han sedan läser upp brudgummarnas hälsningar till varandra.
- Glöm aldrig löftena om respekt ni avgett till varandra.
Tasso Stafilidis uppmanar till sist de nygifta att fortsätta att sjunga och dansa, innan han och de närvarande välgångshälsar dem med ett fyrfaldigt leve.

Läs också om

Sponsorer
[Host City]
Stockholm Stad
[Gold Partner]
Postkodlotteriet
[Silver Partner]
Bahnhof
Clarion Hotel
RFSL
QX
[Bronze Partner]
7Eleven
Frans August
HS
Live Media Group
Nobina
Sensus
EPiTrace logger