Hoppa över navigering

Fattigdom och queer
2009-07-27 | Pride House

Hbt-perspektiv på fattigdom

Text: Laura W, foto Petra S

Hur drabbar fattigdom hbt-personer världen över? Och vad innebär det egentligen att vara fattig? RFSL tog sig an världsfattigdomen på 45 minuter i Pride House idag. 

Att vara fattig har inte bara med pengar att göra, berättade Karin Lenke och Mathilda Piehl från RFSL under ett av de första seminarierna i Pride House i år. Med en pedagogisk teckning som började med några streck på ett blädderblock och slutade med ett gigantiskt spindelnät förklarade de för publiken i Klarabiografen hur olika faktorer som ohälsa, diskriminering, våld och finanskris tillsammans eller var och en för sig berövar människor möjligheten att kunna påverka sina liv,    

I många fall när hbt-personer drabbas av fattigdom kan det kopplas till deras identiteter som hbt-personer. Är du till exempel sjukskriven är det mer troligt att du är fattig än om du kan arbeta. Råkar du dessutom ut för diskriminering på grund av din sexuella läggning eller identitet när du söker upp vård och därför drar dig för att uppsöka läkare, då är risken stor att du hamnar helt utan socialt stöd.

Vem ska ta hand om en när man är sjuk?

I utvecklingsländer utan fungerande ett fungerande välfärdssystem utgör ofta familjen den enda tryggheten. Att komma ut som hbt-person och att ens familj tar avstånd från en kan då få förödande följder för ens ekonomiska situation och framtida liv. Vem ska betala för utbildning när ens föräldrar inte vill göra det längre? Vem ska ta hand om och försörja en om man blir sjuk?

Den fattiga hbt-personen

RFSL jobbar för att få in ett hbt-perspektiv i allt arbete med mänskilga rättigheter och fattigdomsbekämpning.

- I väst ser vi för få bilder av hur hbt-personer har det i fattiga länder, menade Mathilda Piehl. Och sådana bilder skulle nog skilja sig rejält från bilden av den välmående, rika homosexuelle som visas i tv-serier som Queer Eye for The Straight Guy som blivit något av mainstreambilden här i väst för hur den typiska hbt-personen har det.

Idag är samkönade sexuella handlingar kriminaliserat i mer än 85 länder, men det finns samtidigt levande hbt-rörelser i praktiskt taget alla länder. Med hjälp av insamlade pengar stödjer RFSL dessa organisationer, bland annat genom att  hjälpa dem att söka bistånd från olika svenska biståndsorganisationer.

Engagera dig internationellt 

Vill du engagera dig internationellt för hbt-personers rättigheter? Då rekommenderas den internationella aktivistworkshopen som i Pride House kl 15.15 idag tisdag.

 

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger