Hoppa över navigering

Sveriges snällaste feminist
2009-07-27 | Pride Garden

Sveriges snällaste feminist

Text och foto: Elin H

Utanför RFSLtältet i Pride Garden träffar jag hantverkaren Åke. Han beskrivs av sin vän som Sveriges snällaste feminist. Åke poängterar snabbt att han är så väldigt hetero man kan bli, men säger samtidigt att han inte lägger någon värdering i vilken sexuell läggning människor runt honom har.

-Folk  som deltar i Pride har mycket större respekt för varandra än vad många andra i samhället har. Skolan är ett väldigt bra exempel på hur uppdelat det är mellan pojkar och flickor, säger Åke.

-När jag som gymnastiklärare ska bedöma elever efter hur snabbt de springer en viss sträcka känns det som en omöjlighet. Han menar att man som människor har olika förutsättningar för att lyckas inom olika områden. Exempelvis ter det sig naturligt att en  kroppsligt utvecklad tjej inte har lika lätt för sig att idrotta som en smal kille.

Lösningen på det tycker Åke skulle vara pojk- och flickklasser. Detta för att eleverna lättare ska kunna hjälpa varandra, i stället för att öka på konkurrensen bland de jämngamla. Ett större omfång på åldrarna i sammanslagna klasser från årkurs 1-3, 4-6 och 7-9 skulle bidra till att  man får chans att vässa sig egen kunskap om sig själv.  Vad som är skillnaden mellan kvinnor och män är att kvinnor tänker två gånger, män ingen alls. Balansen vore förstås optimal om båda tänkte en gång var. 

Dessutom tycker Åke att eleverna i skolan borde ha speciella arbetskläder, likt att man på många arbetsplatser har kostymkrav. Detta för att neutralisera könen och se eleverna för vilka människor de är.  

-Alla människor har någon form av gåva som man kan dela med andra.

Vad Åke inte kan förstå, är anledningen till varför kvinnor envisas med att äta p-piller.

-Det är klart som fan att man får cancer, säger han och menar på att när man ändrar på den naturliga cykeln genom att bli skengravid i tid och otid så är det inte undra på att man drabbas av blodproppar och cancer.

  

Läs också om

Sponsorer
Sponsor
Partner
Leverantör
Med hjälp av
Stockholm Stad
HS
EPiTrace logger